De rol van de notaris bij een Briqwise financiering

Home » Blog » De rol van de notaris bij een Briqwise financiering

Vastgoedfinanciering is een serieus onderwerp waarbij de belangen van zowel de investeerder als de ondernemer groot zijn. Bij Briqwise begrijpen we dit en daarom stellen we een doordachte financieringsovereenkomst op tussen beide partijen. Dit zorgt ervoor dat iedereen precies weet wat te verwachten en waaraan ze zich binden. Een notaris bekrachtigt deze overeenkomst, waardoor alle afspraken wettelijk bindend zijn. Om de rol van de notaris in dit proces verder toe te lichten, deelt Edgar, partner bij Briqwise België, zijn inzichten.

Wat is de rol van de notaris in een financieringsovereenkomst?

De financieringsovereenkomst is essentieel in het vastleggen van de voorwaarden tussen de geldverstrekker (de investeerder) en de geldnemer (de ondernemer). Een sleutelaspect van deze overeenkomst is het verzekeren van onroerend goed als zekerheid voor de investeerder. Bij Briqwise financieringen gaat dit vaak om bedrijfspanden of soms grond.

Een hypotheekrecht biedt deze zekerheid en wordt altijd in de vorm van een hypotheekakte bij een notaris vastgelegd. De notaris controleert of alle partijen die recht hebben op het onroerend goed ook daadwerkelijk tekenen. Dit gebeurt fysiek bij de notaris, waar de akte nogmaals wordt doorgenomen en ondertekend.

Vervolgens registreert de notaris de hypotheekakte bij het Kadaster, het openbare register van België. Dit register toont alle onroerende zaken, elk met een uniek nummer. Het toont op pagina 1 wie de eigenaar is en op pagina 2 staan de geldverstrekkers met een hypotheekrecht.

Dit hypotheekrecht geeft de investeerder een prominente positie. Bij een verkoop wordt hij of zij door de notaris benaderd voor opgave van de openstaande lening. Het recht dat aan een hypotheekakte wordt toegekend is aanzienlijk. Zonder deze akte zou een geldverstrekker in een rechtszaak terecht kunnen komen om zijn vordering aan te tonen. Met een hypotheekrecht heeft hij een sterkere positie en wordt hij als eerste bediend bij de verkoop van het onroerend goed.

Wat staat er verder in de financieringsovereenkomst?

In de financieringsovereenkomst worden ook specifieke voorwaarden vastgelegd. Zo moet de geldnemer overleggen met Briqwise voor bepaalde handelingen, zoals het verhuren van het pand of het verkopen van grond. Verder moet het pand altijd verzekerd blijven, en mag Briqwise financiële informatie opvragen als dat nodig is.

Wat met belastingen?

Wat belasting betreft, hangt het af van de investeringsmethode of het nu privé is of via een vennootschap. Investeerders worden aangeraden om met een belastingadviseur te overleggen voor de specifieke fiscale gevolgen. Zo kan je met een vennootschap belastingen besparen via briqwise door jouw liquidatie reserve te beleggen.

Wanneer komt de notaris in het proces?

Wanneer de financieringsovereenkomst gesloten is, komt de notaris in beeld. Zij nemen contact op met zowel de geldverstrekker als de geldnemer en informeren hen over de gevolgen van de lening. Hun onpartijdige rol is van cruciaal belang in het voorlichten, vooral van de geldnemer, over de sterke aard van het hypotheekrecht. Bij spoedgevallen kunnen zij door hun expertise op het gebied van vastgoedfinancieringen snel handelen.

De geldverstrekker hoeft niet persoonlijk naar het kantoor te komen. Net als banken moeten notarissen onderzoeken wie de geldverstrekker is en hoe deze aan het geld komt. De geldverstrekker moet dus aantonen hoe hij of zij het te investeren geld verkregen heeft. Notarissen zijn de enigen die het hypotheekrecht tot stand kunnen brengen.

Ben jij ook geïnteresseerd in het financieren van vastgoed? Ondernemersdromen waarmaken én een hoog rendement ontvangen zonder gedoe? Meld je vrijblijvend aan en er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

  • Wat is de rol van de notaris in een financieringsovereenkomst?
  • Wat staat er verder in de financieringsovereenkomst?
  • Wat met belastingen?
  • Wanneer komt de notaris in het proces?
Ook interessant